Östgötaleden

Tillgänglighet

Här finns information om anpassade rastplatser, toaletter, slingor med mera lämpade för rullator, rullstol och barnvagn.

Bildspel med bilder

Karta

Motala runt

Motala runt

Kategori: Rundslinga

Leden ”Motala runt” tar dig verkligen runt Motala och visar upp Sjöstaden från sin bästa sida med natur och historiska platser längs vägen. För den som mest är ute efter att vandra långt fungerar den bra som rundslinga då den sträcker sig 18,6 km. Vill man göra flera stopp och se sig omkring längs vägen fungerar det bra att dela upp vandringen på två dagar. Följ bara Östgötaledens orangefärgade markering så bjuds det på en vandring med variation. Leden är även bra om man har med sig hund då den undviker betesmarker. Dock får man inte gå i Varamon med hund mellan 15 maj och 15 september, men det finns lätt omväg. Vid startplatsen i Hamnen finns Motala Motormuseum, som är en fantastisk nostalgitripp för alla. Ute i Motalavikens syns ett konstverk som sprutar vatten. Det är ”visionärens vinkelben”. Stegen går också förbi Stadsparken och strax efter det skulpturen ”Vätternrundan”. Ute i vattnet ser man den 620 meter långa Motalabron som går över Motalaviken. Längs motalarundan får man stifta nära bekantskap med Göta kanal och gamla Motala verkstadsområde som uppkom vid kanalbygget. Vid fortsatt vandring längs med Vättern passerar man fritidsområdena Råssnäs och Mariebergsudden, på mjukare underlag med vindpinade tallar och ekar. Varamobaden, nordens största insjöbad där markeringen följer den långa sandstranden innan stadsvandring mot höjden och naturområdet Bondebacka. Sveriges Rundradiomuseum och de för Motala så karaktäristiska Radiomasterna innan nedgång mota Göta kanal. För den som vill se lite mer av Göta kanals historia kan man koppla på Östgötaleden 1,2 km mot Borenshults slussar som går förbi Mallbodens Café & vandrarhem. Borenshults slussar är Göta kanals brantaste slusstrappa och här slussar man i fem slussar till eller från sjön Boren. Matställen: Mallbodens café & Vandrarhem, Hamnkrogen, Restaurang Wetternmagasinet, Rönnerdahls (Motormuseum), Sjöbris, Vättershall, Sjövik, Ubbes bageri, Pizzeria Sorento, Lilla hembageriet. (Slusskiosken & Cafe & Grill Motala slussar vid Borenshult anslutande led) Toaletter: Stora torget ovanför Motala hamn, Råssnäsbadet, Råssnäs, Pariserviken, Varamon 2st Sevärdheter: Göta kanal, Motala Industrimuseum, Motala Motormuseum, Sveriges Rundradiomuseum, (Borenshults slussar vid anslutande led ) Boenden: Mallbodens café & Vandrarhem, Hotell Östermalm, Hotell Nostalgi, Best Western hotell Statt Hotell city, Furulid (Hotell Karl Friman) Ställplatser: Mallboden Café & Vandrarhem, Södra strand ställplatser, Motala segelklubb i Råssnäs, Furulid,(slusskiosken Borenshult anslutande led)

Rundslinga Borensberg

Rundslinga Borensberg

Kategori: Rundslinga

I Borensberg går det en slinga på Östgötaleden som är 10,7 kilometer lång som är lätt att nå med kollektivtrafik. Slingan sträcker sig nästan runt hela Borensberg på den norra sidan av Motala ström. Leden går längs med Motala ström och sjön Boren, en väldigt vacker sträcka med fantastisk natur. Slingan fortsätter norrut genom bostadsområden, tills man kommer till den stora och fina Bergvalla-Hällaskogen. I Bergvalla-Hällaskogen finns det ett motionsspår, ett vindskydd och en utsiksplats på det historierika Juteberget, där man under klara dagar faktiskt kan se ända till Linköpings domkyrka! Terrängen är varierad, mestadels stig men också ställvis asfalt. Leden längs Borens strand är tillgänglighetsanpassad. Leden är även anpassad för att vara cyklingsbar. En mountainbike är kanske att föredra men "vanlig" cykel har testats och det går också bra. Dock kanske man får dra cykeln vissa korta sträckor. Leden är även bra om man har med sig hund då den undviker betesmarker.

Kärnskogsmossen

Kärnskogsmossen

Kategori: Rundslinga

Den norra slingan börjar från Bergön med med 350 m rullstolsanpassad spång över öppen myr ut till en fin rastplats. Från denna rastplats fortsätter en spångad led i en rundslinga med fantastik utblickar över myrlandskapet, på totalt 3 km. Dock bara de 350 första metrarna som är tillgänglighetsanpassade. Den södra slingan är lite över 2 km lång, på fina stigar genom skog och ut över myrar. Sträckor av den slingan saknar spång där leden går genom myrskog och dessa sträckor är under vissa årstider blöta. Denna slinga kopplar på anslutningsleden ner till Skönnarboleden på 7 km genom skogslandskapet på mindre grusvägar med fina utblickar över Gällsjön. Vandringsleden sköts av Östergötlands Länsstyrelse.

Sjöbo-Knäppans naturreservat

Sjöbo-Knäppans naturreservat

Kategori: Naturreservat

Gör som Motala-borna i början av 1900-talet - ta med matsäckskorg till "Gröna plan" i naturreservatet Sjöbo-Knäppan! I reservatet finns också ett fågeltorn, en lummig lövskog och ett kalkrikkärr fullt med orkidéer. Sjöbo-Knäppans naturreservat ligger vackert beläget vid sjön Boren. Flera stigar i reservatet är tillgänglighetsanpassade, till exempel vägen mellan Slaggbron och Gröna plan. I reservatet växlar skuggiga lövskogar med betade hagmarker och orkidérika kalkrikkärr. Hela reservatet ligger på gammal kulturmark och har brukats som betes- och slåttermark sedan lång tid tillbaka. Reservatets historia avslöjas bland annat av ruinerna av den medeltida gården Torpa och en välbevarad fångstgrop. Naturreservatet förvaltas av Motala kommun.

Staffanstorp naturreservat

Staffanstorp naturreservat

Kategori: Naturreservat

I Staffanstorps naturreservat visar vältrampade stigar vägen genom örtrik granskog, fårbetade torrbackar, förbi kärr och spännande sjöar. Dödislandskapet i reservatet bildades under den senaste istiden. Den kuperade terrängen och den kalkrika moränen skapar förutsättningar för områdets olika vegetationstyper. Liksom det närbelägna reservatet Sjöbo-Knäppan går Staffanstorps dokumenterade historia tillbaka till medeltid. Stora delar av reservatet nyttjades till bete och slåtter. Dagens gamla husgrunder, stengärdesgårdar och odlingsrösen hjälper oss att förstå hur detta ålderdomliga landskap såg ut. Vid besöksladan i Staffanstorp naturreservat finns det en tillgänglighetsanpassad toalett och grillplats. Naturreservatet förvaltas av Motala kommun.

Svensbo, torrdass

Svensbo, torrdass

Kategori: Toalett

Vid Svensbo gård finns en tillgänglighetsanpassad komposteringstoalett. Komposteringstoaletten är uppförd för besökare och Östgötaledens vandrare med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Kungabordet, torrdass

Kungabordet, torrdass

Kategori: Toalett

I närheten av utsiktplats Kungabordet finns en tillgänglighetsanpassad komposteringstoalett. Komposteringstoaletten är uppförd för Östgötaledens vandrare med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Möjligheternas trädgård, grillplats

Möjligheternas trädgård, grillplats

Kategori: Grillplats/Eldplats

I Möjligheternas trädgård finns förutom bänkar och grill flera växthus och odlingsplatser. Du får gärna smaka på de grönsaker, frukter och bär som växer här. I trädgården finns också en lekplats med gungor.

Råssnäsudden, torrtoa

Råssnäsudden, torrtoa

Kategori: Toalett

Vid Biskopsvägen nära parkeringen vid Råssnäs friluftsområde finns en tillgänglighetsanpassad torrtoa. (uppdat 2024-01-11/eb)

Känner du dig osäker på om du klarar av att besöka Östgötaleden? Det finns platser längs Östgötaleden som på olika sätt är anpassad för till exempel rörelsehinder. Här hittar du en lista över några platser som är anpassade för dig med rullator, barnvagn, rullstol eller som har svårt med balansen.

På Östgötaledens karta kan man söka fram platser som är tillgänglighetsanpassade. Klicka på ikonen för meny, längst ner till höger för att få i en lista över olika intressepunkter och markera Tillgänglighetsanpassad. På kartan visas då endast de intressepunkter som har någon form av tillgänglighetsanpassning. För att läsa mer om platsen klickar du på någon av de ikoner som visas på kartan.

Kommuner

Visa alla